Loading...
Recepty z mäsa 2017-06-20T08:29:26+00:00

MEAT MADRAS

Názov tohto pikantného no delikátneho karí pochádza od hlavného mesta južnej Indie Madras. Je obľúbené hlavne medzi ľuďmi žijúcich na juhu krajiny, kde prevláda horúce a hlavne dusné počasie. Môže to znieť divne, ale práve konzumácia korenistého a pikantného jedla, vlastne v konečnom dôsledku ochladzuje telo.

Suroviny:
  • 1 kg jahňacie stehno, nakrájané na kocky, alternatívne môžeme aj bravčové, hovädzie či divinu
  • 2 ks stredne veľké cibule, nakrájané na hrubo
  • 2 cm čerstvý zázvor, pokrájaný
  • 3-4 strúčky cesnaku, pokrájané
  • 4-6 ks sušené červené čili
  • 2 väčšie strúčky cesnaku, rozdrvené
  • 1-2 ks čerstvé zelené čili, nakrájané pozdĺžne
  • 1 konzerva paradajok
  • 3 čl mletý rímsky kmín
  • 1 čl mletý koriander
  • 1 čl čili mleté
  • 1 čl mletá kurkuma
  • 175 ml teplej vody
  • 1 ½  čl soľ
  • 1 čl garam masala

Postup:

Na oleji za stáleho miešania, popražíme cibuľu, zázvor, cesnak a sušené čili (8-10 min). Odstavíme a necháme odležať. Medzitým na troche oleja a na strednom plameni popražíme roztlačený cesnak a čerstvé zelené čili, až nám cesnak jemne nezhnedne. Pridáme polovicu paradajok z konzervy, zamiešame a varíme 1-2 min. Pridáme rímsky kmín, koriander, mleté čili, kurkumu, stlmíme plameň a varíme 6-8 min. Pridáme mäso, stredný plameň a opekáme až kým mäso nezmení farbu 5-6 min, pridáme vodu, privedieme do varu a varíme 30min. Odležanú zmes, ktorú sme si pripravili ako prvú, rozmixujeme so zvyšnými paradajkami v mixéri. Zmes pridáme do mäsa, privedieme do varu a pod pokrievkou varíme ďalších 35-40 min, až kým mäso nezmäkne.                                                         Nakoniec zamiešame garam masalu.

Príloha:

Podávame s čistou varenou ryžou, Pilau ryžou, Naan alebo uhorkovou raitou.


Náš tip:

mäso môžeme pred úpravou na hodinu namarinovať v 2 pl bieleho vínneho octa a 2pl Madras curry prášku. Pri použití hovädzieho či diviny môžeme mäso variť aj v tlakovom hrnci.

Prajeme Vám dobrú chuť!

KOFTA BHOONA

Kofta Bhoona je chuťovo úžasne jedlo, ktoré pozostáva z malých mäsových guľôčok, podávané vo vlastnej ešte delikátnejšej omáčke. Toto jedlo je určite zaručená pochúťka pre celu rodinu.

Suroviny na mäsové gule:
  • 450 g mleté jahňacie mäsa (alternatívne bravčové mäso)
  • 1 ks vajce
  • 1 ks väčší strúčik cesnaku nakrájaný najemno
  • 1 čl garam masala
  • 2 ks čerstvé chilli nakrájané najemno
  • 2 pl čerstvý koriander nakrájaný najemno
  • 1 ½ čl soľ
Suroviny na omáčku:
  • 3 pl ghee alebo olej
  • 1 ks väčšia cibuľa nakrájaná najemno
  • 2,5 cm zázvor nakrájaný najemno
  • 2 ks väčšie strúčiky cesnaku
  • 2 čl mletý koriander
  • 1 čl mletý rímsky kmín
  • 1 ½ čl mleté chilli
  • ½ čl mletá kurkuma
  • 2 pl paradajkový pretlak
  • 225 ml teplá voda
  • 1 čl soľ
  • 50 g mrazený hrášok
  • 2 pl čerstvý koriander nakrájaný najemno
  • ½ čl garam masala opražená na ghee alebo masle

Postup:

V mise spoločne vymiešame mäso, cesnak, chili, garam masalu, soľ, čerstvý koriander a vajce. Ak už budeme mať všetky časti masy rovnomerne vymiešané tak z nej môžeme začať tvarovať malé v priemere asi 2 až 3 cm guličky. Rozohrejeme si panvicu s olejom a guličky restujeme do zlatohneda. V tom istom oleji 6 – 8 minút opražíme spolu cibuľu so zázvorom a cesnakom. Následne znížime teplotu pod panvicou na minimum. Do panvice pridáme mletý koriander a všetko spolu o pražíme približne 30 sekúnd. Následne pridáme mletý rímsky kmín, mleté chilli, kurkumu a pražíme ďalších 30 sekúnd. Zvýšime teplotu a do stredu panvice pridáme 2 čl paradajkového pretlaku. Všetko spolu vymiešame do podoby hustej pasty. Pridáme teplú vodu, soľ a privedieme k varu. Pridáme mäsové gule, prikryjeme a povaríme 10 minút. Následne to jemne premiešame a prikryté povaríme ešte 5 minút. Odkryjeme, pridáme hrach a na masle prepraženú garam masalu. Premiešame a odkryté chvíľu povaríme aby nám omáčka zhustla. Úplne nakoniec vmiešame čerstvý koriander a máme hotovo.

Príloha:

Podávame s Basmati ryžou alebo Naan.


Náš tip:

Ak máte radi viac omáčky tak v postupe v čase kedy pridávate teplú vodu môžete pridať pol konzervy paradajok bez šupky.

Rogan Josh

Rogan Josh má svoj pôvod v Kašmíre, v najsevernejšej časti Indie. V tomto recepte je použité väčšie množstvo korenín, ktoré sú potom doladené paradajkami a troškou smotany.

Suroviny:
  • 1 pl ghee alebo maslo
  •  1 kg jahňacieho stehna, alternatívne aj bravčove, nakrájané na menšie kocky
  • 1 pl mletý rímsky kmín
  • 1 pl mletý koriander
  • 1 čl mleté chilli
  • 1 čl mletá kurkuma
  • 1 ks čerstvý zázvor, stačí 2cm kocka, ošúpaný a postrúhaný
  • 2–4 ks strúčiky cesnaku, ošúpané a postrúhané
  • 300 g jemne nakrájanej cibule
  • 400 g paradajok v konzerve, krájané alebo v celku
  • 1 pl  paradajkového pretlaku
  • 125 ml teplej vody
  • ½  čl soľ
  • 90 ml smotany na šľahanie
  • 2 pl  garam masala
  • 2 čl pokrájaný čerstvý koriander

Postup:

Na panvici rozpustíme 2 pl ghee alebo masla a na miernom ohni opečieme mäso až nám nezmení farbu. Mäso potom vyberieme a necháme odležať vedľa na tanieri. Oheň stiahneme na minimum a na tej istej panvici na 30 sekúnd jemne opražíme rímsky kmín, koriander, kurkumu, chilli, zázvor a cesnak. Plameň nastavíme na strednú intenzitu a pridáme mäso, opražíme 3 až 4 minúty, pridáme cibuľu a za občasného miešania pražíme ďalších 5-6 minút. Teraz pridáme paradajky a paradajkový pretlak, miešame a varíme 2-3 minúty. Pridáme vodu a soľ , privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou a varíme 1 hodinu pokiaľ mäso nie je mäkké. Pridáme smotanu zamiešame a odstavíme. V druhej panvici rozpustíme zvyšné ghee alebo maslo a asi 15 sekúnd pražíme garam masalu, pridáme k mäsu. Dôkladne zamiešame. Nakoniec primiešame čerstvý koriander.

Príloha:

Podávame s Basmati ryžou, Pilau ryžou, prípadne Naan, alebo Tandoori Roti

AKO PRACOVAŤ S KORENÍM    JEDNODUCHÉ NÁVODY

KRÁTKE A HLAVNE JEDNODUCHÉ NÁVODY AKO PRACOVAŤ S KORENÍM

POSTUPY PRI PRÍPRAVE    V JEDNODUCHOSTI JE ČARO

TECHNIKY PRI PRÍPRAVE INDICKÝCH JEDÁL

avada-cafe-logo-footer