Koreniny ako neodmysliteľý pomocník v kuchyni

Koreniny ako neodmysliteľý pomocník v kuchyni

Ak vaše jedlo potrebuje získať tú správnu chuť, nezabudnite ho dochutiť tými správnymi koreninami. Korenie by nemalo chýbať v žiadnej kuchyni.

 

Už v minulosti malo korenie veľmi významnú úlohu. Bolo dôležité pri liečení rôznych chorôb a používalo sa na liečebné účely a naši predkovia z nich vyberali vhodné rastliny.  Rastliny slúžia ako zdroj korenín. Väčšinou všetky rastliny sa dajú použiť ako korenina. Závisí to od rastliny, ktorá časť a na aký spôsob je vhodná. 

Koreniny by nemali chýbať v žiadnej kuchyni.  Existuje množstvo chutí a každá krajina má typickú koreninu , ktorá dodá jedlu tú pravú chuť. Podľa toho, rozdeľujeme koreniny do niekoľkých skupín.

  1. Pakoreňové- kurkuma
  2. Plody a semená- muškátový oriešok
  3. Kôra-škorica
  4. Listy a vňať- klinček
  5. Kvety a púčiky- bazalka
  6. Zmes-horčica

salt-1914130_960_720

Koreniny ďalej rozdeľujeme ich na sušené a čerstvé. Takmer každá bylinka môže byť čerstvá a neskôr , aby ste dosiahli dlhšiu trvácnosť si lístky alebo daný druh z rastliny môžete usušiť a tak vzniká sušené korenie. Toto korenie má stále skvelú chuť , ale vôňa sa zmierni práve dostatočným usušením. 

Mnoho korenín pochádza z rôznych kútov sveta. Pre niektoré bylinky je priam nemožné vytvoriť vhodné podmienky a preto sa väčšia dováža z exotických krajín. 

spices-2548653_960_720
Koreniny nie len jedlu dodajú krásnu vôňu aj ale ho dostatočne ochutia. Vedeli by ste si predstaviť jedlo bez korenia ? Či sa už jedná o soľ, korenie, bazalku alebo inú bylinku , ktorá patrí do neodmysliteľnej súčasti každej kuchyne. Veľa korenín si jednoducho dopestujeme aj na záhradke. K takýmto patria : bazalka, petržlenová vňať, medovka, mäta, cesnak , cibuľa a mnoho ďalších. Na druhej strane sú koreniny , ktoré je potrebné dovážať zo zahraničia.

V každom dobrom jedle by malo byť použité to správne korenie. Treba byť veľmi opatrní, lebo môže dôjsť k prekombinovaniu chutí či presoleniu. Pokiaľ použijete nadmerné množstvo korenín, môžete chuť jedla pokaziť. Každá bylinka má svoju špecifickú chuť aj vôňu a pri príprave si buďte istý , že viete kam patrí.

 

Pokiaľ ste dostali chuť na skvelé jedlo, za použitia rôznych korenín, nebojte sa experimentovať a výborné jedlo máte hotové za niekoľko minút.