História Indickej Kuchyne

Domov » História Indickej Kuchyne

História Indickej Kuchyne




Tým, že India počas svojej histórie privítala veľké množstvo osadníkov s rôznymi systémami viery je aj vývoj jej kuchyne troška zložitejší. Aby bolo možné pochopiť vývoj domácej kuchyne v Indii, je potrebné si uvedomiť, že táto krajina so svojimi obyvateľmi nie je jednotvárna ale kraj od kraja veľmi odlišná. Regióny a náboženstva tvoria veľkú časť kultúrnej štruktúry potravín. V Indii existuje mnoho oblastí ktoré majú svoje vlastné jedinečné metódy varenia, druhov korenia a miestnych surovín. Populácia sa ráta na viac ako jednu miliardu a s tým je jej jedlo tak rozmanité ako jej obyvatelia.

V Indii dominujú hinduistické a moslimské náboženstvá, ktoré najviac ovplyvnili indické varenie a potravinové návyky. Pri každej migrácii osadníkov priniesli so sebou vlastné metódy varenia. Hinduistická  časť je významne vegetariánska. Naopak, moslimská tradícia je najsilnejšia vo varení mäsa. Mughlai, Kabaas, bohaté Kormas (kari) a Nargisi Koftas (masové gule), Biryani (vrstvená ryža a mäso), Rogan Josh a obľúbené pokrmy pripravené v hlinených peciach Tandoori sú úžasné príspevky moslimských osadníkov Indie. V Južnej Indii je kuchyňa z veľkej časti tvorená ryžou. Kokos je taktiež dôležitá zložka vo všetkých juhoindických kuchyniach. Dosa (ryžové palacinky), Idli (dusené ryžové koláče) a fermentovaná ryža sú veľmi populárne jedlá medzi hinduistickou časťou populácie. Portugalci, Peržania a Briti tiež významne prispeli k indickej kulinárskej scéne. Briti napríklad v Indii predstavili čaj a dnes je to obľúbený nápoj väčšiny indov.

Sever, východ, juh a západ sú štyri rôzne hlavné regionálne štýly indickej kuchyne. Severná India bola ovplyvnená dynastiou Moghulsov, ktorá vládla Indii tri storočia, kým ju Briti nahradili v roku 1800. Šafran a bohaté kvasnice z čiernych orechov a smotany boli prínosom Moghulov. Chlieb Naan ktorý sa vyrába v Tandoori peci nie je pôvodne indický. Je to každodenný chlieb afganského ľudu. Čiže Naan nie je domácim tradičným chlebom indnov ale po celé desaťročia to bolo takto zle chápané. Južná indická kuchyňa je protiklad severnej indickej kuchyne. Ich príznačné ryžové palacinky a dusené ryžové koláče boli obľúbené medzi indami z južných regiónov. Ryža sa konzumuje pri všetkých jedlách a obed je často zložený z troch jedál z ktorých sa každý podáva s ryžou. Hinduisti sú rozdelení na “mäsiarov” a vegetariánov. No ich spoločnou ingredienciou v južnom regióne Kerala je kokosový orech, ktorý je “kulinárskym maskotom” štátu. Západné štáty Gujarat, Maharashtra a Goa sú v jedlách jedinečný. Gujarat je väčšinou moslimský, peržanský, hinduistický a Jainský. Každý z nich má svoj vlastný spôsob varenia. Peržania majú stravu bohatú na hydinu a morské plody na rozdiel od Jainovcov, ktorí sú z náboženských dôvodov prísne vegetariánski. Gujaratis sú prevažne veggie jedlíci. Gujarat sa vyznačuje tým, že je jedným z miest s najlepšou vegetariánskej stravou. Maharashtra je obrovský štát so slávnym mestom Mumbai (predtým známy ako Bombay). Tento veľký regióne je mnoho päťhviezdičkových hotelov a reštaurácií ktoré s obľubou využívajú obľúbené pobrežné jedla ako sú rôzne jedlá z morských plodov so štipkou červených papričiek a zdravým prínosom z kokosového orecha. Východné štáty ako západný Bengal, Orissa, Bihar a Jharkhand sú od seba celkom odlišné. Bengálsku kuchyňu možno opísať ako jemnú s využívaním rýb a ryže. Bengálske jedlo začína miešanou zeleninovou miskou s horkou chuťou a končí bohatým sladkým dezertom na báze mlieka. Orissa je známa kvasinkami ktoré sú namočené v paste vyrobenej z ryže a prudko hĺbkovo vyprážané. Ryby a iné morské plody sú v štáte Orissa tiež zahrnuté. Naopak je málo pravdepodobné, že sa tu podáva kuracie mäso a vo všeobecnosti mäso hrá menšiu kulinársku úlohu v Orisse. Bihar a Jharkhand využívajú zeleninu ako fazuľa ale ich jedlá majú západný tón vrátane hovädzieho, bravčového, kozieho a kuracieho mäsa.

2017-08-21T15:35:27+00:00